Kazan Dairesi

Ankara Elektrikçi Telefon +905449088352

KAZAN DAİRESİNDE ELEKTRİK İŞLERİ

     BİNA KAZAN DAİRESİ NEDİR
Kazan dairesi merkezi bina sisteminde,ısı kazanları,pompaları,hidoroforları,motorları,dolum ve boşaltım haznelerinin toplandığı odadır.Isıtma ve soğutma sistemlerinin ana dağılım merkezidir.Kışın ısıtma,yazın ise soğutma ağırlıklı çalışır.Bu yazı kazan dairelerinde elektrikciye düşen kısımlardan bahsedilecektir.Kazan daireleri mekanik ağırlıklı olduğu düşünülsede,can damarı elektrik üzerinden geçmektedir.Her bir ünitenin çalışması kurulacak olan otomasyon panosu üzerinden sağlanır.

KAZAN DAİRESİ ELEKTRİK SİSTEMİ
Kazan dairelerinde elektrik alt yapısı sadece oda içerisine bağlı bi yapı değildir.Bina genelindeki cihazlarla irtibatlandırılacak bi yapıdır elektrik sistemi.Kazan dairesinde kullanılacak elektrik tavası,kablo,otomasyon panosu gibi tüm malzemeler,kesinlikle ısıya duyarlı yanmaz ürün olmalıdır.Kazan dairesi için elektrik sisteminin mükemmelliği,tabiki işinde iyi bir mühendisden geçmektedir.İnce hesaplar ve detaylar çok olur defalarca bir bir üzerinden geçilmelidir.Kazan dairesi otomasyon panosu için örnek verecek olursak.Günümüzde bina kazan dairesi otomasyonunu PLC sistemleri ile sağlanmaktadır.Farklı sistemlerde mevcut olur yaygın olan sistem PLC sistemidir.

                                                                                   PLC OTOMASYON 

    PLC NEDİR
Plc dendiğinde akla ilk gelen tanımı; programlanabilen otomatik iş yaptırma kabiliyeti olan cihazdır. Genel tanımı ise; girişleri lojik, veri işleme, sayma, karşılaştırma, aritmetik gibi bir veya birkaç işlem yaptıktan sonra çıkışa atayan, programlama desteği olan entegre bir cihazdır. Örneğin; bir trafik lambasında sırasıyla yeşil sarı ve kırmızı yanması, bunu  Plc dilinde söylemek istersek şu şekilde yapabiliriz; yeşil yan, 30 saniye bekle, yeşil sön, sarı yan, 5 saniye bekle, sarı sön, kırmızı yan, 20 saniye bekle, kırmızı sön. Programı baştan başlat. Elektriği kesene kadar programı sürdür.

PLC'ler 4 ana bölümden oluşmaktadır.
►Merkezi İşlem Birimi ( CPU )
►Bellek Birimi ( RAM, ROM, PROM vb. )
►Giriş Birimi ( IN )
►Çıkış Birimi ( OUT )

PLC KULLANILDIĞI YERLER

  •  Fırınların kontrolü
  • Enerji dağıtım kontrolü
  • Üretim otomasyonu  (gıda sanayi, kimya sanayi, gibi) asansör  kontrolü ağırlık sensörleri)
  • Motor ve vanaların açık / kapalı konumlarının ve arıza durumlarını kontrolü
  • Arızalanan bir pompanın yerine yedek olan pompanın otomatik olarak devreye girmesi
  • Motorların belirli zaman aralıklarında yedekleri ile değiştirilerek dinlendirilmesi
  • Sıra Denetimi ile İlgili Uygulamalar
  • Yapılacak işlerin belirli bir sırayla yapılmasını denetler. ( Örneğin; Asansörlerin hangi katlara hangi sırayla uğrayacağının denetleme, Bir üretim bandında çalışan makinelerin sırasını belirleme)
  • Hareket Denetimi ile İlgili Uygulamalar
  • Doğrusal ve döner hareket denetimi sağlar (Örneğin; Metal kesme, Metal Şekillendirme, )
  • Süreç denetimi ile İlgili Uygulamalar
  • Sıcaklık, Basınç, Nem, Hız, Ağırlık  gibi parametrelerin denetlenmesini gerektiren uygulamalarda kullanılabilmektedir
  • Veri yönetimi ile İlgili Uygulamalar
    Bir işletmede yer alan her türlü süreçte oluşabilecek verilerin toplanması ve süreçlerin gerektiği şekilde yönlendirilmesi. Süreç içerisinde yer alan çeşitli makine ve benzeri teçhizat hakkında veri toplanması Toplanan verilerin; Referans veriler ile karşılaştırılması, İncelenmesi, İzlenmesi, Raporlanması amacıyla başka bir aygıta aktarılması.