KLİMA VE HAVALANDIRMA
KLİMA NEDİR
Havayı ısıtan, soğutan, temizleyen, çeviren bir sistemdir. Sürekli olarak ortamın nem içeriğini kontrol etmektedir. Günümüzde insanların daha rahat ve verimli yaşayabilmek için klima cihazlarını tercih ettikleri görülmektedir.
Klima Çeşitleri ve Teknik Özellikleri
Piyasada üretilip tüketicilere sunulan farklı klima çeşitleri bulunmaktadır. Bu klima çeşitleri öncelikle bağımlı üniteli sistemler ve bağımsız üniteli sistemler olarak 2 gruba ayrılmaktadır. Klima çeşitleri kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir.
Bağımsız Üniteli Sistemler Bu tür üniteler yanlarına ek bir ekipman olmadan ısıtma ve soğutma yapabilen sistemleri içermektedir. Bu sistemler genellikle çok fazla büyük olmayan mekânlar için kullanılmaktadır. Bireysel kullanım için oldukça fazla tercih edilmektedir.
Split Klima Nedir Split klima, cihaz parçalarının iç ve dış olarak iki üniteye ayrılmış olan klimaları isimlendirmek için kullanılmaktadır.Hava akımı yalıtımlı ve iletken bakır borular ile dış üniteden iç üniteye aktarılır. Klimaların böyle iki üniteye ayrılmasındaki nedenlerin başında ortamda oluşan gürültüyü azaltmaktır.Duvar tipi Split klimalar da kendi içinde 4 grubu ayrılmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir;
Pencere Tipi Klimalar
Bu tip klimalar pencereye monte edilebildiği gibi salon veya oda duvarı delinerek de monte edilebilir. Dış üniteye sahip olmayan bu klimaların arka tarafı dışarıya bakacak şekilde montajı yapılmaktadır. Bu sayede hava sirkülasyonu yapılmış olur.
Çatı Tipi Klimalar
Çatı tipi klimalar, çatı gibi eylemsiz noktalara monte edilmektedir. Tüm binanın ısıtma ve soğutma işlemini yaptıkları için oldukça güçlü çalışmaktadırlar. Montaj evresinde ses yalıtımının iyi yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde gürültülü bir ortam oluşacaktır.
Mobil (Portatif) Klimalar
Adından da anlaşılacağı gibi taşınabilir klimalar olarak bilinmektedirler. Piyasada satılan en ucuz klima çeşididir ve bu yüzden güçleri oldukça düşüktür.
Bağımlı Üniteli Sistemler
Bu tip klima sistemleri oldukça büyük alanların iklimlendirilmesinde kullanılmaktadır. Büyük fabrika ve iş merkezlerinde 2 bin, 3 bin kişinin çalıştığı yerlerde tek bir merkeze bağlı olarak çalışmaktadırlar.
HAVALANDIRMA NEDİR
Havalandırma, insanların çalıştığı veya yaşadığı ortamdaki koku yönünden ağırlaşmış havanın tesisat ile dışarı atılması işidir.
HAVALANDIRMA ÇEŞİTLERİ
Lokal Havalandırma
Büro, ofis, yaşam odası gibi yerlerin havalandırılmasıdır. Bu iş için genellikle tek başına çalışan ve duvar veya cama takılabilen 220V gerilimli elektrik motorlu basit aspiratörler kullanılır. Kanal tesisatı yoktur.
Merkezi Havalandırma
Bilhassa insanların yoğun bulunduğu ortamların tamamı tek merkezden havalandırılması için yapılan iştir. Bu iş için genellikle hücreli aspiratör, kanal tesisatı kurulur. iki ye ayrılır.
. Tek Hatlı Havalandırma Kanal Tesisatı:
Küçük ölçekli havalandırma tesisatlarında sadece emiş hava kanalları döşemek yeterlidir.İçeriden hava aldığınız zaman, dışarıdan içeri hava akımı olur.Bunu sağlamak için de yan duvarlara içeri hava girmesi için menfezler konur.
İki Hatlı Havalandırma Kanal Tesisatı :
Havalandırma yapılacak mahal insanların müşterek kullanım alanı ise;(örneğin spor salonu, toplantı salonu, sinema, konser salonları ) bu durumda ortamdan hem hava almak hem de içeriye filtre edilerek toz ve toprağından arındırılmış taze hava vermek gereklidir. mühendislik hesapları yapılarak kanal projeleri çizilip tatbik edilir.
Davlumbaz Havalandırması
Bu bilhassa yanar ocaklar üzerine davlumbaz kurulması ve ocak gazının hava kanalları ile dışarı atılması işidir. Halk arasında havalandırma bilinir. Aslında yanık gazların dışarı atılmasıdır.