SİSTEM ODASI KURULUMU
Sistem odası kurulumunda data sayısı, kat sayısı, kablo mesafesi gibi etkenler göz önünde bulundurularak tüm hesapların yapılması esastır. Çok katlı binalarda birden fazla oda kullanılmalı ve odalar arası ağ kabloları data sayısına göre seçilmelidir. Sistem odasında tercih edilecek kablo tipi belirlendikten sonra kablo uçları yani konektörler hesaplanır. Piyasada çok çeşit konektör vardır önemli olan, hangi kabloya hangi konektörün tam oturduğunu bilmektir. Sistem odası sayımız ve mesafeler çıkartıldıktan sonra uygun kablolar seçilir. Kabloların kabinlere uygun bir şekilde ulaşması için tava güzergâhları belirlenir. Cihaz sayıları, server tipleri, patch panellerde hesaplandıktan sonra, bahsedilen cihazları taşıyacak rack kabinler seçilir. Alt yapı işleri tamamlandıktan sonra kabin yerine konur ve daha önce etiketlenmiş olan kabloların kabine bağlantısı yapılır. Her bir uç için etiketleme şarttır, böylece arıza tespiti ve müdahale kolaylaşacaktır. Patchlerin bağlantısından sonra devreye alma işlemine başlamadan tüm kablolar test edilir. Hassas ve kırılgan yapısı olduğundan en sona fiber kablolar bırakılır. Bütün testler yapıldıktan sonra sistem devreye alınır ve start verilir.Sistem odaları için önemli bir yere sahip olan kablolar ve özelliklerine dair bilgiler aşağıda paylaşılmıştır.
KABLO ÇEŞİTLERİ VE KULLANIM YERLERİ
1-KOAKSİYEL KABLO
2-TWİSTED-PAİR
- UTP Koruyucusuz dolanmış çift
- STP Koruyuculu dolanmış çift
- FİBER OPTİK
KOAKSİYEL KABLO (COAXİAL):
Ethernet, kablo tv, ağ ortamlarını oluşturan ana bilgisayar, cctv, kamera gibi cihazlarda kullanılır. Konnektör ile bağlantıları yapılır. Neme, ısıya dayanıklı izole çeşitleri vardır.
STP KABLO:
STP kablo dört çift ve ayrı ayrı etkileşim ambalajı ile kaplanmış kablo çeşididir. Farklı ambalaj çeşitleri de vardır. Cat5, Cat6, Cat7 gibi tabir edilen kablolardır. En güçlü veri Cat7 kablodan gigabit hızında aktarılır. Bağlantı aparatları konnektörleri her biri için ayrı ayrı tercih edilir. En çok tercih edilen ucuz, sistemlere uygun ve teknik alanda çözümü bilinen yaygın bir kablodur. Konnektör bağlantı renk kodlaması resimdeki gibidir;
FİBER KABLO:
-Tıp alanında kullanılan cihazlar
-Reklam panoları
-Trafik kontrol sistemleri
-Demir yolu sinyalizasyon ve elektrofikasyon
-Havacılık, radar gibi yüksek hız gerektiren aygıtlar arası ve uçak iç donanımlarında
-Veri - data iletiminde
-Kapalı devre TV sistemlerinde
-Bina içi iletim sistemlerinde (plastik fiber)
-Santraller arası bağlantıda
-Uzun mesafeli, büyük kapasiteli, orta mesafeli küçük kapasiteli tüm alanlarda kullanılır.
Fiber insan saç telinden daha ince, saf bir cam ip üzerinden ışığın iletilmesi prensibi ile çalışan çok hassas üretilmiş bir kablo tipidir.
TERCİH SEBEBİ
-Çevresel şartların ağır olduğu nemli, rutubetli, elektriksel alan ve parazitlerin yoğun olduğu yerlerde etkileşime girmemesi, her zaman stabil bağlantı sunması ve hızı nedeniyle tercih edilmektedir.